Mindf*ck: Trap jij daarin?

Mindf*ck: wat gebeurt er in je hoofd en hoe kom je er onderuit?

Ken je Victor Mids’ programma Mindf*ck? Ergens in een aflevering zien we dat Frans Bauer uit vele afbeeldingen drie plaatjes kiest, precies volgens de voorspelling van Mids. Achteraf laat Mids zien dat dezelfde afbeeldingen al een keer eerder onopvallend aan Bauers onbewuste waren getoond. Zo zit ons brein in elkaar: we kiezen voor recent getoonde beelden terwijl we ondertussen denken dat we alles autonoom beslissen.

Veel vaker dan dat we ons bewust zijn kopiëren we het ‘plaatje’. We voldoen aan de verwachtingen van onze omgeving (he, je komt toch ook?), de rol die ze ons toebedeelt (ben jij nu een echte moeder?) en gedragen ons zoals het hoort (een echte moeder cijfert zich weg). We zeggen onze ouders na (ik ga eerst nog een tijdje reizen), leven hun dromen (het liefst wil ik een vrijstaand huis), besparen hen dillema’s (natuurlijk moeten jullie met je geld doen wat jullie het prettigst vindt!).

We imiteren vaak zelfs de idealen van anderen in plaats van zelfstandig na te denken. ‘Ik ben een echt familiemens’ is er zo een. Maar wat als je moet kiezen tussen gezellig met je kinderen iets leuks doen of ze opvoeden tot eerlijke mensen – soms is dat namelijk een óf/óf keuze. De meeste mensen kiezen uiteindelijk voor eerlijkheid. Met als gevolgd dat het even helemaal niet zo gezellig meer is en dat familie niet dat warme bad is. Vraagt iemand je ernaar, dan weet je vaak wél te benoemen dat je een familiemens bent, maar vergeet je even dat je trouw en betrouwbaar zo belangrijk vindt. Dat komt gewoon doordat er niemand is die je dat steeds voorzegt.

Het is een valkuil om alleen maar degene te zijn die anderen je vertellen dat je bent. Wanneer ga je je gedragen naar wie je écht bent? Wanneer ga je allerlei lagen van jezelf afpellen: dat deel dat je móest worden terwijl je dat niet wilde (zoet zijn hoor) en dat deel dat je was maar niet mócht ontwikkelen (in onze familie komen geen artiesten voor)? Er is toch altijd wel iemand die iets op je aan te merken hebt, hoe zeer je anderen ook probeert te pleasen …

Let op: iedereen trapt in de mindf*cks van Victor Mids – anders was er geen programma van te maken. Maar als het erop aankomt om lagen van jezelf af te pellen hebben we wél veel mogelijkheden. Je kunt bij grote levenskeuzes of bij ethische dillemma’s in elk geval authentiek leven. En dat is géén kwestie van bedenken en reflecteren! Want precies dan trap je in de valkuil van anderen napraten.

Kijk naar je levensverhaal en naar de gevoelens die er bij je opkomen; dan kom je dichter bij die verborgen laag. Er zit veel waarheid en echtheid in de stem van dat kleine mensje van vroeger. Bekijk het leven ook maar eens door de ogen van iemand die je vijand was, of die jij zelf onderdrukt hebt. Laat ze met elkaar in gesprek gaan. Kijk eens vanuit het nu naar toen en vanuit toen naar nu. Kijk niet alleen naar wat je met je leven hebt gedaan, maar ook naar de mogelijkheden die je NIET hebt benut. Kom er via schrijfopdrachten achter wie je bent die je nooit mocht zijn. Waar en wanneer ben je opgehouden met jezelf te zijn?

Als je daarachter bent gekomen, kun je veel winst behalen: je levenskeuzes staan dichter bij jezelf, je volgt meer je hart bij morele keuzes, je bent als opvoeder een beter voorbeeld. Laat je je op een echte manier kennen, dan kom je bovendien ook dichter bij anderen te staan. Bij je vrienden, je partner, je kinderen. Laat Mindf*ck gewoon een ontspannend programma zijn, maar doe met je leven vooral wat werkelijk bij jou hoort. Met je eigen leven moet je niet f*cken!

Op 6 mei en op 14 mei zijn er workshops die je op weg helpen om diep tot jezelf door te dringen. Schrijf je nu in en ontvang een vroegboekkorting van dertig procent!

Ook op de hoogte blijven van acties en nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis E-book ‘Vertel je levensverhaal’

 

© 2016 | Anita van der Helm |verhalen die verder gaan | Alle rechten voorbehouden


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/public/sites/www.verhalendieverdergaan.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/public/sites/www.verhalendieverdergaan.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *