Ervaringen

trainerworkshop Defensie

 

Anita heeft een workshop autobiografisch schrijven gegeven aan mijn team. Het een bijzondere manier van schrijven en daarna vertellen wat er op meer persoonlijk vlak bij jezelf speelt.
Ook al spreken we elkaar daar niet dagelijks meer over, we kennen en begrijpen elkaar beter. Als groep zijn we daardoor sterker met elkaar verbonden.
Dit instrument is  niet alleen geschikt voor teambuilding maar is het breed inzetbaar. Voor mij heeft deze workshop het beoogde effect bereikt.

Luitenant-kolonel Sander Dalenberg
waarnemend commandant ECLD.

 

Geestelijk verzorgers van Vormingscentrum Beukbergen bieden trainingen en conferenties aan defensiemedewerkers tijdens hun initiële opleiding, en daarna over bijvoorbeeld uitzending of functioneel leeftijdsontslag.

De workshop die ik laatst volgde bij Anita was verrassend en verfrissend.  Ze leerde ons een prachtige nieuwe methodiek, die ik heel goed kan toepassen in mijn werk als trainer/humanistisch geestelijk verzorger op vormingscentrum Beukbergen. Daarnaast was ik onder de indruk van de professionaliteit en de flexibiliteit waarmee Anita deze workshop voor (kritische)geestelijk verzorgers vorm gaf.

Marias van Dorp
Humanistisch Counselor en Trainer op vormingscentrum Beukbergen, Ministerie van Defensie

 

organisatieworkshops

 

Bus-sociale-dienstDe Stip verzorgt re-integratietrainingen voor o.a. de Sociale Dienst Gorinchem. Sommige groepen hebben extra ondersteuning nodig voor ze een sollicitatietraject ingaan.

Anita heeft de workshop “Wordt de held van jouw eigen Levensverhaal” gegeven als onderdeel binnen het trainingsprogramma “Met Stip Vooruit”. Doel van het programma is de deelnemers meer zelfvertrouwen te geven. Omdat De Stip uitsluitend naar de toekomst kijkt was deze workshop een vreemde eend in de bijt. Het lukte Anita om met de deelnemers “achterste-voren” te kijken. Anita bracht de individuele drijfveren en waarden in beeld op basis van gebeurtenissen uit het verleden. Ze projecteert die op de toekomst. Haar oprechte aandacht en praktische (schrijf) werkvormen zetten mensen écht aan het denken.
Het was een emotionele workshop. De deelnemers zijn met meer stevigheid naar huis gegaan omdat de gebeurtenissen uit het verleden een nieuwe interpretatie hebben gekregen. Deze nieuwe interpretatie geeft moed om de toekomst aan te kunnen. We danken Anita hartelijk voor haar zinvolle en prettige bijdrage.

Greetje Kooistra en Henk Peperkamp
De Stip

Logo Vital DaddyVital Daddy is een online platform, dat vaders wil inspireren in goed vaderschap. Als individuele vaders en als groep van ‘Vital Daddy’s’ zoeken ze naar wat goed vaderschap is.

Met een aantal vaders van VitalDaddy hebben we de workshop ‘Wat geef je door’ bij Anita gedaan. Het ging over waarden in het vaderschap. De bijeenkomst heb ik als heel inspirerend en verbindend ervaren. We hebben in de workshop met elkaar een diepere laag in het vaderschap aangeboord: wat willen wij onze kinderen nu meegeven? Waar willen we trouw aan zijn? Dit leverde mooie authentieke gesprekken op over zaken die er echt toe doen. Het versterkte de band tussen ons, vaders. We hadden het  over andere, relevantere zaken dan normaal. Ik merkte dat juist het voorlezen van m’n eigen ervaringen heel indrukwekkend was en me in contact bracht met m’n ‘oergevoel’ over vaderschap.

Marius van Regteren
Vitaldaddy.nl

Anita schrijft

Levensverhaal

Opdrachtgever Bettina van het veelbewogen leven van haar moeder Lies:20150928_102947

Wij kinderen hebben Anita gevraagd het leven van onze moeder te beschrijven omdat wij daar zelf maar niet aan toekwamen. Anita heeft dat zorgzaam en aandachtig gedaan. Ze nam de tijd bij het kennismaken, zette een kop koffie als mijn moeder wantrouwig was en bleef geduldig luisteren als ze in de war was. Tijdens de periode van de interviews kwam mijn moeder door een val tijdelijk in een verzorgingsflat terecht. We hebben daardoor ook heel vaak afspraken moeten verzetten; Anita ging daar zeer flexibel mee om. Van haar kant kwam ze alles na wat we afgesproken hebben. Onze moeder was juist in die periode ook blij met de aanspraak die ze had; Anita was niet alleen geïnteresseerd in haar verleden en het verhaal opschrijven. Er ligt nu een prachtig verhaal. Het scheelt ons tijd en zorg, die we nu aan onze moeder hebben kunnen besteden. Het is erg leuk om een uitgewerkt levensverhaal van je moeder en grootmoeder te hebben – zo’n boekje is een tastbare herinnering. Tegelijkertijd hóór ik gewoon mijn moeders stem als ik de regels lees. Zelf is ze er ook trots op. Haar herinneringen zijn levendiger en het doet haar goed dat haar leven zo gewaardeerd wordt. Omdat het verhaal is afgedrukt en daardoor tastbaar is en van had tot hand gaat, vormt het vaak een aanleiding om te praten over vroeger.

Bettina Taverne

Afscheidswoorden

Afscheidswoorden op de begrafenis van Theo Cornelissen op 23 augustus 2014:

Bij de afscheidswoorden voor mijn geliefde Theo viel zowel Anita’s heldere kijk op als het voor Theo getoonde respect. Hoewel ze Theo weinig heeft meegemaakt, gaf ze er duidelijk blijk van dat ze goed heeft geluisterd en hem daardoor heeft ‘gezien’! Ze noemde gevoelige zaken rond Theo’s pensionering gewoon bij de naam, niet ontwijkend, ook al was dat voor een enkele collega van hem mogelijk confronterend om te horen. In ieder geval heeft haar praatje iets op gang gebracht binnen dat bedrijf, waar sommige werknemers nu nog voordeel van ondervinden; ze heeft mensen wakker gemaakt. Erg opvallend was dat wat er vanuit de leidinggevenden ontbroken heeft bij Theo’s pensionering, na zijn dood alsnog is goedgemaakt door veel naaste collega’s. Samen hebben zij een prachtig boekwerk gemaakt met foto’s en mooie en waardevolle herinneringen aan Theo. Uiteraard is het triest dat Theo dit bij leven niet heeft ontvangen, maar voor mij is dit boek een dierbaar geschenk dat ik van hen gekregen heb. Ik besef dat dit vooral te maken heeft met de wijze waarop Anita haar afscheidsspeech heeft durven houden. Ik ben haar daar erg dankbaar voor.

Tineke Engels
Rijen, 31 maart 2015

Voorwoord Afscheidswijzer

Logo AfscheidswijzerDe afscheidswijzer helpt lezers zich te oriënteren op overlijden door de brede stoom van informatie over overlijden en rouw overzichtelijk te rangschikken. Er zijn een tiental regionale edities.

Anita heeft tijdens de presentatie van de Afscheidswijzer Breda in september 2014 een fantastische speech voor alle aanwezigen gehouden. Hierin ging zij dieper in op het eveneens door haar geschreven voorwoord in diezelfde Afscheidswijzer. Zowel haar voorwoord als haar speech omvatte het thema ‘Echte Woorden’ en het belang bij het geven van hulp voor een goede en mooie uitvaart. Tijdens onze samenwerking hebben wij Anita leren kennen als een zeer passionele vrouw met een enorm doorzettingsvermogen. Daarnaast is zij een perfectionist, wat haar schrijven in levensverhalen zeker ten goede komt. Mocht u op zoek zijn naar een persoonlijke afscheidsrede of een inspirerend levensverhaal, dan weten wij zeker dat u een goed keus maakt als u voor Anita kiest.

Renze Vellema, Team Afscheidswijzer
www.afscheidswijzer.nl

Schrijf je eigen verhaal

Workshops moreel kompas zoeken

Corina volgde de dagworkshop ‘terugvinden wie je bent’ want ze had weinig kracht en energie om de dingen te doen die echt belangrijk voor haar zijn.

Wat had ik veel energie die avond en ook de dag erna. En een opgeruimd hoofd, een gevoel dat ik ook wel eens na meditatie heb, dat viel me wel op. Het was een hele fijne workshop. De dag vloog eigenlijk voorbij. Nogmaals bedankt daarvoor!

Corina Kreeft

Yvonne vond dat ze niet optimaal functioneerde. Zoeken naar een moreel kompas maakt niet alleen duidelijk wie ze ten diepste is maar geeft ook haar doel weer.

De gevolgde workshop vind ik erg mooi; het heeft heel veel losgemaakt in mij. Dat werkt nog steeds door. Ook schrijven is voor mij een fijne manier van werken, het is eigenlijk praten met jezelf. De schrijfopdrachten geven aan waarover je moet praten en welke ‘stemmen’ het woord krijgen.
Vóór de dagworkshop was ik behoorlijk uit mijn doen; ik was echt ‘afgegleden’. Omdat ik nu mijn doel helder heb, weet ik wat me te doen staat en lukt het me weer omhoog te klimmen.

Yvonne Naaijen

Boeken

Lezer over Kiezen voor je kind

Ik heb het boek in drie dagen uitgelezen. Het verraste me, ontroerde me, verbaasde me. Ik schrok van het verhaal van Paulien: dat je zo in de liefde bedrogen kunt worden! Maar vooral ben ik verbaasd dat, ondanks alles, alle vrouwen zo sterk, ondernemend, vergevingsgezind en zoveel liefde te geven hebben. Ik ken de wereld niet op die manier en ik ben blij dat Anita het heeft opgeschreven zodat ik erover kon lezen.

Anne K., docent Engels