Intuïtie gebruiken? Dat leert je moeder je …

Wil je eerst de tekst van het sprookje Vasalisa lezen? Klik hier

In 2011 werd ik voor het eerst grootmoeder; ik woonde destijds tweeduizend kilometer bij mijn kind en kleinkind vandaan. Voortdurend vroeg ik me af hoe ik er nu op zo’n grote afstand voor hun kon zijn. Van wie moest mijn dochter nu het moederschap in de praktijk leren?  

Toevallig stuitte ik op het sprookje Vasalisa, een Russisch verhaaltje. De moeder van Vasalisa gaat dood als het meisje pas tien jaar oud is. Ook zij heeft haar moeder nog hard nodig. Die moeder lost dat op door Vasalisa vlak voor haar dood een popje te geven. “Geef haar te eten en drinken en pak haar vast iedere keer als je mij mist. Het popje geeft je dan antwoord”, zei haar moeder.
Dat popje stond voor de intuïtie. Het is iets dat vrouwen vaker moeten gebruiken dan mannen, vooral bij het grootbrengen van kinderen. Wat betekent dit huiltje, waarom gebeurt dat, waarom gebeurt iets níet? Heel vaak valt je op het juiste moment het goede antwoord in: dat heet intuïtie.
Je moet dat subtiele gevoel wel voeden, zoals de moeder van Vasalisa al aangaf. Dat kan door te luisteren naar en te leren van anderen die er ervaring mee hebben. Ze leren je heen te stappen over allerlei valkuilen als lifestyle, begeerte, te deugdzaam zijn etc. en echt te luisteren naar wat er heel diep vanbinnen zit. Vaak zijn dat vrouwen maar er zijn gelukkig ook mannen die de reis naar binnen maken. Ook bij hen kun je in de leer.

Je moet ook ondervinden dat je überhaupt op je intuïtie kunt vertrouwen. Vasalisa’s moeder moedigde haar dochter aan om haar intuïtie te gebruiken. Ook wij moeten gestimuleerd worden.
Eigenlijk gaat het om een moederlijke zegen. Wanneer je als grootmoeder tegen je dochter zegt: ‘Jij bent een goede moeder, vertrouw maar op je eigen gevoel’ gaat zich dat voltrekken. De moeders die hun dochters leren ‘Vertrouw liever op ánderen want zij weten het beter dan jij’, kiezen een verschillend pad voor hun dochter of schoondochter. Ze adviseren vooral te vertrouwen op de wetenschap of andere externe systemen. Oplossingen als medicijnen of gedragstherapie komen dan in beeld, en het eigen gevoel blijft ongebruikt.

Op zich zijn de oplossingen misschien uitstekend, zeker als je intuïtie onderontwikkeld is. Maar het is geen verrijking, je mist die extra ‘beschouwing’.
Mijn antwoord is: wacht niet met je intuïtie verkennen. De reis naar binnen geeft je er gewoon een scala aan mogelijkheden en oplossingen bij. Ík denk dat je dat kan; míjn zegen heb je!

 

In de gratis workshop ‘Reis naar binnen’ en in de workshop ‘Wat geef ik door’ komt intuïtie aan bod. Als je snel beslist, kun je bij de laatste workshop  nog van de vroegboekkorting gebruik maken!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en download het gratis E-book ‘Vertel je levensverhaal’. Let op: dit E-book wordt binnenkort vervangen door een nieuw E-book.
Heb je ‘Vertel je levensverhaal’ nog niet in je bezit? Wees er snel bij en maak je vriendinnen hier ook opmerkzaam op!

 

© 2016 | Anita van der Helm | Verhalen die verder gaan | Alle rechten voorbehouden


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/public/sites/www.verhalendieverdergaan.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/public/sites/www.verhalendieverdergaan.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *