Schrijf jouw heldenverhaal

Zit er in iedereen een heldenverhaal?

Ja. Als we helden omschrijven als mensen die voor hun goede, waardevolle doelen en principes opkomen en dat moedig volhouden, dan kan iedereen in principe een held zijn.

Je moet dan wel weten wat die waardevolle doelen en principes zijn (je moreel kompas) én je zult uit je comfortzone moeten komen: je wordt geen held door af te wachten.

Je morele kompas vind je niet door iets te bedenken of een rijtje waarden te benoemen. Als je kijkt naar je levenservaringen ont-dek je daarin terugkerende waarden. Meestal zijn het er maar twee of drie die je – steeds opnieuw – een supergoed gevoel geven.

Naast dat kompas zie je bij helden vaak dat ze in iedere levensfase een soort taak volbrengen. Daarin doen ze een soort ‘voorwerk’ waardoor ze in een volgende fase als held nóg verder kunnen gaan.

Tenslotte is een held eigenlijk ook altijd sympathiek. In elk geval mogen andere eigenschappen niet afleiden van zijn/haar goede daden.

Al schrijvend ontdek je op welk terrein je grootste uitdaging ligt. Je komt vanzelf op een toekomstvisie uit die jou zelf inspireert om het goede te doen. Zodat je aan het einde van je leven inderdaad kunt terugkijken op een goed, rechtvaardig geleefd en gelukt leven. Dat is toch wat we allemaal willen?

Cursus
In het voorjaar van 2019 start een vijfdaagse cursus Levensverhaal schrijven waarbij in etappes naar een heldenverhaal van ca 4000 woorden wordt toegewerkt. Je krijgt wekelijks huiswerk zodat je ook daadwerkelijk een verhaal klaar hebt. 

Aan het einde van deze cursus kun je je morele kompas benoemen in één zin en heb je daarmee de plot van je heldenverhaal. Je weet daarnaast wat je grootste uitdaging/conflict/probleem is, waar of van wie je hulp kunt verwachten en je hebt beschreven wat je tot nu toe hebt gedaan. Of het een boekje is, of slechts een hoofdstuk uit een dikker boekwerk, bepaal je zelf.

Zie ook: agenda