Tijd voor helden!

Ik heb altijd iets met helden gehad. Ze komen voor je op, maken dat je je gezien voelt en geven je het gevoel dat je de moeite waard bent. Het project van Stichting Present om Bredase helden te zoeken past daarom uitstekend bij mij. Eén van de doelen van dat project is om een boek met 15 heldenverhalen van nog levende Bredanaars te schrijven. Maar minstens net zo belangrijk is het in gesprek gaan met Bredanaars over wie een held is. Zij melden vervolgens hun eigen helden aan.

Held
Helden zijn in principe ‘goede mensen, die goede dingen doen voor andere goede mensen’. Want als ze slechte dingen doen (bedriegen of doden) noemen we ze geen held en als ze het voor de verkeerde mensen doen (voor de nazi’s bijvoorbeeld) net zo min. Ook over een seriemoordenaar die één mens redt, hebben we onze twijfels.
De vraag van wat nu precies ‘goede dingen’ zijn is daarmee nog niet beantwoord. Via dialoogtafels, lezingen social media inventariseert het heldenteam van stichting Present wat Bredanaars onder een held verstaan.

Tijdspad
De dialoog vindt plaats in het voorjaar. Tot uiterlijk half mei kunnen helden worden aangemeld. Daarna begint een selectiecommissie met het selecteren van de personen en worden hun verhalen in de zomermaanden opgeschreven. Vanaf september begint de eindredactie en de drukwerkbegeleiding. Het boek is er in november.

Financiën
In eerste instantie heeft Present zo veel mogelijk vrijwilligers gezocht voor bijvoorbeeld de website maken of het logo ontwerpen. Professionals die het boek maken zoals schrijvers, fotografen, corrector en eindredacteur krijgen een kleine vergoeding. Het budget van Present is beperkt; dit is dus kwetsbaar.
Op dit moment is er subsidie aangevraagd. Ook moeten er boeken worden verkocht. Hoeveel boeken dat zijn hangt samen met subsidie en donaties. Er zijn al enkele duizenden euro’s toegezegd en ook BN/De Stem wil graag meewerken.

Andere activiteiten
Om aandacht te vragen voor zowel aanmelding als boekverkoop zijn er verschillende activiteiten gepland. Naast de genoemde dialoogtafels en lezingen komen er in de zomer live presentaties van de heldenverhalen. Ze zijn gratis bij te wonen volgens het Present-principe.
Op 1 oktober loopt een groot heldenteam mee aan de Bredase Singelloop. Het is de bedoeling om met zo veel mogelijk mensen als één man te finishen. Lopers zijn kopers (en dus sponsors) van het boek. En ze maken tegelijkertijd een statement: Geef Helden een podium.

Aanmelden
Wie zijn of haar eigen Bredase held wil aanmelden kan terecht op de site www.heldenvanbreda.nl. En wie een eigen heldendaad wil verrichten schrijft zich in voor de Singelloop of koopt het boek!


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/public/sites/www.verhalendieverdergaan.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/public/sites/www.verhalendieverdergaan.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *