‘Vintage’ voor Valentijn

Draait het om geld uitgeven of om je gevoel uiten?

In de reclames word je overgehaald om veel geld te besteden aan jouw Valentine. Jouw lief of vriend is toch wel een groot bedrag waard? En zo wordt liefde en vriendschap vercommercialiseerd. Hoe zorg je dat Valentijn een uiting is van je gevoel?

Arjan is al meer dan twintig jaar mijn kapper. In die tussentijd hebben we heel wat verhalen van elkaar aangehoord. Hij neemt bij mij een speciale plek in.

Nu heeft Arjan sinds kort een barbershop-afdeling. Dat is een plek in zijn kapperszaak waar hij mannen knipt en scheert in een jaren ’50 kappersstoel. Hij verzamelt allerlei vintage borden om een couleur locale aan te brengen. Het toeval wil dat mijn vader kapper was in de jaren ’50, in de periode dat de kappers nog witte jassen droegen en de reclameborden van bewaarkwaliteit waren. Ik heb dan ook zo’n reclamebord al meer dan veertig jaar met mij meeverhuisd. Meer dan dat doe ik er niet mee.

‘Ik heb wat voor jou, Arjan’, schoot me opeens te binnen toen ik zijn verzameling zag. En twee weken later bracht ik hem de plaat. Achterop heb ik geschreven hoe ik eraan kwam, wat ik er mee deed en aan wie ik het ging geven. Arjan omhelsde mij en was superblij.

Mijn vader – al jaren aan het hemelen – zou trots zijn als hij zíjn affiche in een trendy kapperszaak zou zien hangen, waar iedereen enthousiast zou zijn over zijn spulletjes. Arjan voelt zich er supergoed bij dat hij het waard is iets uit mijn familiearchiefje te krijgen. En ik ben op de een of andere manier ook enthousiast. Een kilo bonbons, een boeket van honderd rozen of gouden horloge brengt geen mooiere gevoelens teweeg.

Wat waren mijn gevoelens nu precies, welke betekenis had het voorwerp dat ik gaf voor mij? Wat zegt het over mij? Dit soort vragen kun je jezelf stellen als je iets waardevols weggeeft, overigens ook bij dure, gekochte spullen. Maar voorwerpen die je zelf maakt of jarenlang bewaart zeggen meer over jou.

De reclameplaat symboliseert de eigen zaak van mijn vader. Hij was er fier op dat hij een onafhankelijke middenstander was en hij voelde zich daardoor nooit minder dan anderen. Overigens voelde hij zich ook nooit beter. Precies dat authentieke verhaaltje uit mijn eigen leven komt mee in het cadeautje aan Arjan. Het is dat authentieke deel dat Arjan waardeert.

Als je in je kasten kijkt ligt daar vaak meer van waarde dan je in eerste instantie denkt. Zelf heb ik restjes stof van mijn trouwjurk weggegeven, de vergeelde papieren van mijn kasboek met de betaling van geboortekaartjes, oud kinderspeelgoed. Zelfs een lelijk gebreid vestje, vroeger gedragen door één van je kinderen, wordt waardevol als je het inlijst. Mocht je niets vinden om te geven, dan zijn handgemaakte spulletjes een goed alternatief. Ook een uitstapje waaraan je speciale aandacht besteedt, maakt indruk. Het gaat om wat er van jóu inzit aan moeite, energie en ‘eigens’. Denk er de komende Valentijn maar aan.

Ook bij het schrijven in je dagboek of van je levensverhaal komt je eigenheid meer naar voren als je allerlei dagelijkse handelingen, situaties of voorwerpen beschrijft. Je moet dan niet rationeel schrijven, maar intuïtief en mindful. Op die manier ont-dek stemmetjes die voorheen bedekt bleven.
Heb je die stemmen bevrijd, dan sta je dichter bij jezelf en worden je keuzes dus beter. Je bent ook in staat om meer van jezelf te laten zien. Dat betekent dat je vriendschappen zich kunnen verdiepen en dat anderen je waarderen om wie je ten diepste bent. Reken maar dat je dan gaat bruisen van energie. Ik ervaar dat zelf iedere keer opnieuw als ik langs de reclameplaat in Arjans barbershop loop; we beginnen dan allebei te stralen!

Wil jij dat bruisende gevoel ook? Meld je dan aan voor de Levensverhalen Community , waar je mindful schrijven leert. Ook kun je natuurlijk een workshop volgen.
Als voorproefje is in het voorjaar een gratis schrijfworkshop. Je kunt dat natuurlijk ook aan je lief cadeau doen. Vergeet dan niet hem of haar duidelijk te maken wat dat over jóu zegt …

 

©2016 | Anita van der Helm |Verhalen die verder gaan |Alle rechten voorbehouden

Regelmatig een tekst lezen die je helpt om je mening te vormen en keuzes te maken? Abonneer je op mijn nieuwsbrief en ontvang gelijk het gratis E-book ‘Vertel je levensverhaal’


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/public/sites/www.verhalendieverdergaan.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/public/sites/www.verhalendieverdergaan.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *